top of page

Whole brained leadership

Jaren geleden las ik het fascinerende boek Whole Brained Child van Daniel Siegel. Ik was zwanger van mijn eerste en als GZ psycholoog was veel ervan niet nieuw, maar het was op nieuwe manieren op mij van toepassing. Dus ik vond het boeiend en goed om het te lezen en op die manier mijn kennis op te frissen. Siegel is goed in hersenwetenschap begrijpelijk en interessant te maken.

Ook bij toepassing op leiderschap heb je veel aan neuropsychologie. Gelukkig blijft Siegel weg van de (flauwekul) uitspraak 'Het zit allemaal in de hersenen'. Zo simpel is de wereld helaas niet. Maar om een leider met een ‘holistisch brein’ te worden, moet je de integratie van de hersenen begrijpen. Hoe verschillende delen zich verbinden en ook hoe die verbindingen afhankelijk zijn van het soort mindset en de relaties die je hebt. Om het in een plaatje te zien:





In principe is een holistisch brein een combinatie van geestwetenschap of psychologie, dus de studie van gedrag, gedachten en gevoelens; hersenwetenschap, de anatomie van de hersenen, hoe dingen zijn bedraad; en relatiewetenschap, hoe we als mensen ons verbinden en hoe interactie ons vormen.


We weten bijvoorbeeld hoe ouder-kind interactie de hersenen vormt, waardoor sommige delen sterker en andere minder ontwikkeld zijn, ofwel het verbeteren van de verbindingen en differentiatie in een veilige omgeving, of het verminderen van verbindingen en differentiatie wanneer er constante dreiging is. Het lijkt zelfs zo te zijn dat een bepaalde genetische aanleg daardoor juist wel of niet tot uiting komt. Erfelijkheid is ook minder simpel dan we altijd dachten.


Hoe is dit van toepassing op leiderschap? Een goede leider is iemand die een veilige omgeving creëert voor zijn of haar werknemers. Die beide differentiatie stimuleert: mensen goed laten zijn in verschillende vaardigheden en verschillende kwaliteiten en meningen uiten, en verbinding onderhouden, ervoor zorgen dat iedereen weet hoe hij steun kan krijgen en zowel angsten als mislukkingen net zo goed als succes en geluk kan delen.


Om zo'n leider te zijn, moet je in staat zijn om je eigen hele zelf te accepteren, inclusief al je emoties en alles wat je zelf ter tafel brengt. Je moet in staat zijn om je eigen angsten en mislukkingen onder ogen te zien en je eigen successen en geluk te delen. Met andere woorden: je moet jezelf kennen en je eigen verhaal hebben en kunnen delen.

Laten we hier nou net een prachtige training voor hebben ontwikkeld, CORE Leadership. Meer weten? Meld je aan voor de CORE leiderschapstraining op stokesconnect.nl of in het onderstaande contactformulier. Bekijk ook deze korte video van Daniel Siegel zelf: https://www.youtube.com/watch?v=PSY3jjtAtms voor zijn uitleg van bovenstaand proces.

  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Facebook Icon
bottom of page