top of page
Zoeken

Leider in je eigen leven

Naast dat ik GZ psycholoog en relatietherapeut ben met een eigen praktijk, en auteur van boeken over daten en relaties, geef ik sinds dit jaar ook training in leiderschap. Samen met Geertruyt Stokes geven we CORE leadership, oftewel, leiderschap voor verandering die er toe doet. "Waar gaat jouw training nou eigenlijk over?" Vroeg iemand me laatst. In deze blog leg ik het uit. Maar eerst een stapje terug in de tijd.


In 2010 bracht performancekunstenares Marina Abramović in het MoMA, het Museum of Modern Art in New York, 3 maanden, 6 dagen per week door om bezoekers die dat wilden een minuut in de ogen te kijken. 'De artist is present', heette de voorstelling. Ze zat daar met haar ogen dicht tot de volgende bezoeker tegenover haar plaatsnam. Dan opende ze haar ogen en een minuut lang keek ze de bezoeker tegenover haar in de ogen. Ze bracht in totaal meer dan 750 uur door met daar te zitten, duizenden vreemden in de ogen te kijken en op die manier contact met hen te maken. Velen van hen vertrokken met tranen in hun ogen, diep geraakt.




De kunstenaar werd voor haar performance art opstelling geïnspireerd door onze gedeelde behoefte aan verbinding en de vraag wat het bekent mens te zijn. Hoewel alleen zijn soms makkelijker lijkt, is samenzijn uiteindelijk veel meer de moeite waard. Net als de woorden van Chris McCandless van 'Into the Wild', zoals verwoord door auteur Jon Krakauer: 'Happiness is only real when shared'. Abramović zei: 'Niemand kon het zich voorstellen... dat iemand de tijd zou nemen om te gaan zitten en gewoon met mij in contact te gaan.' In werkelijkheid was de stoel altijd bezet en stonden er altijd mensen in de rij te wachten om aan de beurt te zijn. 'Het was [een] complete verrassing... die enorme behoefte van mensen om daadwerkelijk contact te hebben', zei de kunstenaar na afloop.


Wat heeft dit allemaal te maken met leiderschap? Het begint en eindigt allemaal met verbinding. Verbinding met jezelf, elkaar, je geschiedenis, je team, je organisatie, de wereld waarin je leeft en werkt. Zonder verbinding geen liefde en zonder liefde geen authentiek leiderschap. Daarom beginnen we met je te verbinden met wie je in het verleden was, de naam te onderzoeken die je ouders je gaven en je ontwikkeling of levenslijn tot nu toe. We nemen je mee door een reeks oefeningen die je helpen begrijpen hoe je je hebt ontwikkeld tot wie je nu bent. Hoe dingen als je familiegeschiedenis, het verhaal van je jeugd en de eerste carrièrestappen je hebben gebracht tot waar je nu bent in het leven. Door te kijken naar je huidige en gewenste rollen in leven en werk, helpen we je in kaart te brengen op welke gebieden je leiding geeft en waarin je wilt leiden.


Hand in hand met zelfbewustzijn komt wendbaarheid of aanpassingsvermogen, het vermogen om mee te bewegen met een steeds veranderende wereld, in een steeds veranderend leven. Als we het hebben over liminaliteit, die momenten in het leven waarop we ons gedesoriënteerd voelen omdat we van de ene levensfase naar de volgende levensfase gaan, zitten mensen altijd rechtop en zeggen ze ons: 'dat is waar ik nu ben!' Dat is logisch. Het leven is altijd liminaal, steeds veranderend, steeds evoluerend, totdat we tot ons natuurlijke einde komen. Dat laatste klinkt misschien een beetje somber. Om die somberheid te verzachten helpt het om te denken aan rivieren. Rivieren hebben één doel, en dat is in de oceaan terechtkomen. Uiteindelijk is dat waar ze ophouden te bestaan. Of beter gezegd, waar ze komen tot hun grotere doel om de oceaan te vullen met zoet water. Maar hun einde weerhoudt hen er niet van om onderweg mooi te zijn. Helemaal van hun sprankelende, klaterende begin van bron en beek, tot een majestueuze brede stromende rivier vlak voordat ze de oceaan bereiken. Groeien is je aanpassen aan waar je rivier van leven je ook brengt, en meebewegen.



Gezonde wendbaarheid geeft als het goed is veel ruimte aan ambities. Ons derde thema gaat over ambitie, niet op de 'go-get-it-you-can-have-anything-you-set-your-mind-to'-manier, of om snel rijk en beroemd te worden. En al helemaal niet om vroeg met pensioen te kunnen gaan (want dat vinden we een beetje egocentrisch eerlijk gezegd). Maar wel in de zin van van hopen en dromen en plannen die naar boven komen als je stil bent. Wanneer je je verbeelding en creatieve energie toestaat om je voor te stellen wat je wilt veranderen in jouw stukje van de wereld. Wat je wilt zijn voor de mensen om je heen. Waar je sterke punten en de behoeften van de wereld waarin je leeft en werkt elkaar ontmoeten, en je volledig werkt met de mogelijkheden die je wordt gegeven.


En om de cirkel rond te maken eindigen we met een naar voren gerichte liefde en verbinding. Hoe ga je de wereld in met een gezonde dosis zelfvertrouwen, een vertrouwen in je eigen potentieel om te leiden? We richten ons op de toekomst, maken het praktisch door een focusplan te vormen en een pad voor te stellen dat daadwerkelijk binnen handbereik is. Wij helpen je om datzelfde potentieel in anderen te zien en te ontwikkelen. Om door te geven wat je hier hebt geleerd en je nieuwgevonden wijsheid te delen met thuis en op het werk. Om anderen gul en van harte te leiden, om de wereld een beetje een betere plek te maken om in te zijn.


De echte verandering die plaatsvindt wanneer mensen zich durven te verbinden en te leiden met zelfbewustzijn, behendigheid, ambitie en liefde, is krachtig en levensgevend. Verandering die ertoe doet, zoals geluk, is alleen echt als het wordt gedeeld.




Meedoen? We hebben nog plek in het voorjaar. Inschrijven kan via onderstaand contactformulier. Voor data en praktische informatie zie de pagina over CORE leadership training.

コメント


  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Facebook Icon
bottom of page