top of page
Zoeken

"Wanneer weet je of je een relatie met iemand wilt?"


“Wanneer weet je of je verkering wilt of niet? De vrouwen met wie ik heb gedatet, vond ik leuk. Maar steeds als ik bij date zes of zeven was, wist ik het niet meer. En zij blijkbaar ook niet, want meestal haakte zij dan af. Wat doe ik verkeerd?”


Is het eigenlijk niet gek dat je bij een sollicitatie na het eerste of tweede gesprek kunt beslissen of je voor de baan wilt gaan, en bij een huis na de eerste of tweede bezichtiging weet of je een bod wilt doen, terwijl je met daten soms eindeloos blijft hangen in de datefase zonder beslissingen te nemen? Natuurlijk, een baan en een huis kies je niet meteen voor je leven, maar verkering kies je net zo goed niet voor je leven. Althans, ik neem aan dat je verkering neemt om te beslissen of je wilt trouwen met iemand of niet – maar misschien ben ik ouderwets.


Aantrekkelijke partner

In het algemeen zijn mensen prima in staat na twee of drie dates te beslissen of ze vooralsnog met iemand verder willen. Natuurlijk weten ze dan niet of ze met hem of haar willen trouwen, maar ze weten wel of ze de komende maanden plezier denken te kunnen hebben met deze persoon, om zo te ontdekken of er voor de langere termijn ook een relatie in zit. Het helpt om daar duidelijk over te zijn naar de ander. Andersom kan het dan meteen duidelijk zijn dat de ander niet verder wil. Maar door openheid voorkom je wel dat je je te veel verbonden voelt voor duidelijk wordt waar het heen gaat, en dan komt afwijzing minder hard aan.


3/3/3-regel

Drie dates. Meer heb je niet nodig om te bepalen of je voor de komende drie maanden samen wilt zijn. En na drie maanden kun je al een behoorlijk idee hebben over of je iemand voor de komende drie jaar ziet zitten. En drie jaar is lang genoeg om de informatie te verzamelen die je nodig hebt om te beslissen of je wilt trouwen (tenzij je verkering kreeg op je 14e, dan valt er wat te zeggen voor nog even wachten). Dus drie/drie/drie. Houd dat in je achterhoofd als je aan het daten bent.


Proefverkering

Het onderliggende probleem is natuurlijk moeite met kiezen, een probleem dat alleen maar groter lijkt te worden naarmate we meer keuzemogelijkheden hebben. Als je een zekere tijdsdruk ervaart, ben je vaak sneller met kiezen. Vandaar de 3/3/3-regel. Het helpt om een deadline te hebben die in verhouding staat tot de keuze die je moet maken. ‘Proefverkering’ is zo’n grote stap nog niet, daarover kun je best binnen drie dates beslissen. Probeer het eens! Ten slotte: val niet in de ‘we blijven vrienden’-valkuil. Daten is om te kijken of je een relatie wilt of niet. Zo niet: geen even goede vrienden, maar helemaal geen vrienden. Zo houd je je gevoelens helder!

 

Aukelien Van Abbema is a singles and couples counsellor, public speaker, and successful author, including the title Dare to Date.

Helping people with Christian dating, relationships, singleness in church, dating in church, loneliness, connectedness, christian connection, healthy relationships.

Comments


Commenting has been turned off.
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Facebook Icon
bottom of page