top of page
Zoeken

"Waarom vinden anderen sneller een partner dan ik?"


‘Ik ben al een tijdje aan het daten, en wat mij opvalt, is dat het soms lijkt of mensen die al een keer getrouwd zijn geweest, eerder weer iemand vinden dan ik. Terwijl ik al jaren single ben. Of beeld ik me dat in?’


Zeven jaar geleden plakte ik in januari een papier op mijn prikbord in de keuken. ‘Twintig goede voornemens om dit jaar de liefde van mijn leven te vinden’, luidde de kop. Ik moest er eigenlijk een beetje om lachen. Ik was al jaren goed bezig met daten, goed voor mezelf zorgen en meer plezier in mijn single-leven vinden. En toch... Ik wilde dat jaar een stapje extra doen, om wel die relatie te vinden waar ik blij van werd. Geloof het of niet: in juni van dat jaar ging ik daten met degene die nu mijn man is.


Niet perfect

Ik kende hem al, maar ging hem in een ander licht zien. Had ik iemand gevonden omdat ik beter dan alle voorgaande jaren mijn best deed? Nee, want dat jaar ging ik op minder dates dan de jaren ervoor, en ik kende hem al. Noem het genade, noem het geluk; er zijn altijd factoren buiten jezelf als het gaat om het vinden van liefde. Maar ik denk dat ik er vooral klaar voor was om te accepteren dat de liefde van mijn leven niet perfect zou zijn. Dat ik niet perfect zou zijn. Dat onze relatie niet perfect zou zijn. En dat we elkaar dan toch konden vinden en ons aan elkaar konden verbinden.


Meetbare factoren

Ik schrijf dit om uit te leggen dat het vinden van een tweede liefde in zekere zin makkelijker is dan het vinden van een eerste liefde. Als je al hebt liefgehad, weet je beter uit ervaring dat liefde niet perfect is, maar wel de moeite waard. Het lukt je vaak beter de imperfectie in jezelf en de ander te omarmen als je al de ervaring hebt gehad dat liefde een keus is, soms meer dan een gevoel. En dat liefde een gevoel is dat je kunt versterken door je keuzes. En bovendien dat liefde iets heel persoonlijks is, en niet aan bepaalde eisen hoeft te voldoen – als ze maar bij jou en jouw grenzen en identiteit klopt. Als je die ervaring niet hebt, is het lastiger te vertrouwen op je gevoel en ga je sneller af op meetbare factoren als uiterlijk, leeftijd en opleidingsniveau.


Gevoel, intuïtie en verstand

Mijn advies? Laat je checklist los en vaar meer op je intuïtie dan op je verstand. En nee, op je intuïtie varen is niet op je gevoel afgaan – gevoelens van verliefdheid of lust bijvoorbeeld – want die zijn vaak slechte raadgevers. Maar je intuïtie vertelt je of iemand te vertrouwen is, of iemand veilig is, of iemand je in je waarde laat. Of iemand er voor je is als je ziek bent of kwetsbaar. Of iemand voor je opkomt als dat nodig is. Of je met iemand op de lange termijn blij bent. Gevoel, intuïtie en verstand moeten in balans zijn. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar de uitdaging waard!

 

Aukelien Van Abbema is a singles and couples counsellor, public speaker, and successful author, including the title Dare to Date.

Helping people with Christian dating, relationships, singleness in church, dating in church, loneliness, connectedness, christian connection, healthy relationships.

Comments


Commenting has been turned off.
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Facebook Icon
bottom of page