top of page
Zoeken

Single met Kerst? Zoek verbinding


Sinds drie jaar ben ik weduwe en ik merk dat ik al weken tegen de kerstdagen opzie. Het liefst kruip ik begin december onder de wol, om er pas ergens in januari weer uit te komen. Hoe maak ik deze kerstmaand dragelijk voor mezelf?


Wat kun je als single opzien tegen feestdagen in het algemeen, en Kerst in het bijzonder. Weer zo’n feestdag die niet feestelijk voelt omdat je je maatje mist, een partner, iemand met wie je Kerst kunt vieren. 


Zoek verbinding

Single of niet, er zijn drie dingen die je kunt doen met Kerst en ze komen allemaal op hetzelfde neer: verbinding zoeken. Want uiteindelijk is dat waar alle goedkope reclames met de feestdagen om draaien: gezelligheid, samenzijn. Dat de praktijk wat weerbarstiger is, wil ik bij dezen erkennen, maar de uitnodiging tot verbinding ligt er goed beschouwd van Jezus zelf. Kom dichterbij. 


Neem initiatief

De eerste verbinding die je kunt opzoeken, is de meest voor de hand liggende: zoek verbinding met de mensen om je heen. Ga in de kerstperiode op bezoek bij vrienden, familie of je kerkfamilie. Vier samen Jezus’ komst. Gebruik het familiediner niet alleen om lekker te eten, maar ook om je te verdiepen in wat de ander dit jaar zoal heeft beleefd. Wees nieuwsgierig, stel vragen, zie het als een gelegenheid om iets te leren. Verbinding begint bij interesse.

Heb je geen familie in de buurt, zoek dan vrienden op. Nodig jezelf ergens uit. Als jouw kerk geen dienst houdt op eerste kerstdag, sluit dan aan bij de dichtstbijzijnde kerkdienst. Of meld je aan voor een vrijwilligersklus. Bel aan bij het dichtstbijzijnde verzorgingshuis en vraag wie er gezelschap nodig heeft. In het algemeen zitten we te lang op elkaar te wachten tot de ander de eerste stap zet. Zet hem zelf en je zult versteld staan van de resultaten. 


Verbinding met jezelf

Maar dat is dus niet waar Kerst per se om draait. En als je geen zin hebt in andere mensen mag dat ook. Daarom een goeie tweede: zoek verbinding met jezelf! Steek een kaars aan, pak die stapel boeken waar je het hele jaar niet aan toegekomen bent en zet die cd op die al maanden in het hoesje op de plank ligt. Of zet de tv aan en ga lekker kijken. Programmamakers bewaren hun juweeltjes voor deze tijd van het jaar! 


Verbinding met God

Tot slot: uiteindelijk is Kerst bedoeld als kraamvisitedag voor baby Jezus. Dus voel je niet beroerd over je single-zijn, maar ga op visite bij Hem. Kerst draait immers niet om de vraag of je wel of geen partner hebt. Neem de tijd om verbinding met God te zoeken, om het afgelopen jaar door te nemen en je plannen voor het volgende jaar aan Hem voor te leggen. Zo ben je 1 januari vast voor en kun je die dag gebruiken om oliebollen te eten en een boswandeling te maken. Fijne kerstdagen! 


 

Aukelien Van Abbema is a singles and couples counsellor, public speaker, and successful author, including the title Dare to Date.

Helping people with Christian dating, relationships, singleness in church, dating in church, loneliness, connectedness, christian connection, healthy relationships.

Comments


Commenting has been turned off.
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Facebook Icon
bottom of page