top of page
Zoeken

"Online daten, hoe pak ik dat goed aan?"


"Sinds een tijdje ben ik aan het daten via internet. Ik wil graag iemand ontmoeten die bij mij past, en wil daarom een goed beeld geven van wie ik ben. Maar hoe moet ik iemand benaderen voor een eerste date, of voor een kop koffie? Want het lijkt erop dat mensen daarin iets verwachten."


Deze vraag gaat een beetje dieper dan alleen de praktische zaken van een online profiel bespreken. Hier is iemand op zoek naar een manier om de ander niet te kwetsen, om het goed te doen. Dat is op zich prachtig, maar ook een beetje complex. Want je bent nooit verantwoordelijk voor andermans verwachtingen.


Niet kwetsen is thuisblijven

Als je datet, en je doet dit oprecht en met de bedoeling anderen te ontmoeten, kan het alsnog zo zijn dat je een ander kwetst. Simpelweg omdat je je openstelt voor een match en die match soms niet van beide kanten komt. Waardoor je dus een punt achter het daten moet zetten. Dat kan kwetsend zijn voor een ander, zonder dat jij het zo bedoelt. Sterker nog, het zou kwetsender zijn als je dóórgaat met daten terwijl je niet meer geïnteresseerd bent. Als je een ander koste wat kost niet wilt kwetsen, moet je thuisblijven, zo simpel is het. Als je niemand wilt afwijzen, moet je geen date accepteren en niemand mee uit vragen.


Niet schadelijk

Het mooie is: ook van afwijzing kan een ander groeien. Als je afwijst op de juiste manier, en met de juiste beweegredenen, hoeft dit geen blijvende schade te geven. Als je niet afwijst op de persoon, maar vanuit je eigen gevoel of het gebrek daaraan, houd je het bij jezelf. Dan vindt de ander dat misschien wel lastig, maar is het niet schadelijk.

Er is een manier om goed af te wijzen. En op de lange termijn zal de afgewezene iemand anders vinden met wie hij of zij blijer is dan met jou – geloof het of niet.

Geen praatpaal

Hoe doe je dat nou online? Niet dus. Je kunt iemand alleen maar echt leren kennen in het echte leven. En pas daarna kun je iemand afwijzen, of vragen met je verder te gaan op avontuur in het leven. Online- datingsites zijn slechts ontmoetingsplekken om iets af te spreken voor in het echte leven. Gebruik iemand die je nooit hebt ontmoet niet als praatpaal. Ga geen maanden mailen, chatten of bellen, maar regel dat je iemand ontmoet. Dat je iemand de hand kunt schudden en in de ogen kunt kijken. Echt contact kan nooit vervangen worden door online contact. Dat geldt voor vriendschappen en dat geldt voor relaties.


Vervoermiddel van A naar B

Een ontmoeting zegt meer dan honderd e-mails én maakt dat het geheel je veel minder tijd hoeft te kosten. Klikt het, dan spreek je nog een keer af. Klikt het niet direct, maar ging er ook niets mis, dan spreek je ook nog een keer af. Voel je je niet prettig of veilig? Dan kap je het contact af. Daarom moet je iemand altijd eerst in het openbaar ontmoeten, om je veiligheid te waarborgen. En daarom is het belangrijk dat je een aantal mensen om je heen hebt die met je meedenken, meekijken, meebidden en meeleven als het gaat om daten. Mensen die weten waar je uithangt als je iemand ontmoet die je nog niet kent. Mensen die je kunnen aanmoedigen en ondersteunen waar nodig. Online daten is dus geen doel op zich, maar een manier om een doel te bereiken. Een vervoermiddel van A (geen dates) naar B (interessante dates en mogelijk een partner). Hoe je van A naar B komt, is veel minder belangrijk dan dat je er komt, toch?


 

Aukelien Van Abbema is a singles and couples counsellor, public speaker, and successful author, including the title Dare to Date.

Helping people with Christian dating, relationships, singleness in church, dating in church, loneliness, connectedness, christian connection, healthy relationships.

ความคิดเห็น


ปิดการแสดงความคิดเห็น
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Facebook Icon
bottom of page