top of page
Zoeken

‘Mijn omgeving zeurt steeds dat ik nog geen partner heb’


'WIk ben 32 en single. Ik wil best graag een partner, maar het lastige is dat mijn omgeving mij daar ook steeds aan herinnert. Of het niet eens tijd wordt, vragen ze dan. Of wanneer ik eindelijk ook eens iemand vind. Het zal vast meelevend bedoeld zijn, maar hoe stop ik dit?'


Zeker in een christelijke omgeving lijkt getrouwd zijn hoger in de peilingen te scoren dan single zijn. Waarom? Jezus was single. Paulus was, voor zover we weten, single. Allerlei profeten waren single. Was er iets mis met hen? Wordt er geklaagd over Jezus’ gebrek aan toewijding, Paulus’ bindingsangst of Martha’s kieskeurigheid? Ik dacht het niet.


Nu de dagen weer korter zijn en de druilerigheid en grijsheid toenemen, kan het verlangen naar een partner weer sterker worden. Uiteindelijk wil de overgrote meerderheid van de singles liever getrouwd zijn. Niet omdat dit beter is, maar omdat het, als het goed gaat, gezelliger is.

Maar laten we gezelliger niet verwarren met beter. Het is niet beter om getrouwd te zijn, het is alleen anders. En alleen als je allebei bereid bent voortdurend in je relatie te investeren, is het potentieel fijner. Een eenzaam huwelijk is uiteindelijk veel erger dan eenzaam single zijn.


Spiegel

Dus wat zeg je straks met Kerst tegen zeurende familieleden of vrienden, als jij weer alleen de feestdagen ingaat? Of als je zonder partner bent omdat je gescheiden bent dit jaar? Het ligt er een beetje aan wie het vraagt en hoe het gevraagd wordt. Tegen de zeurderige bemoeials zeg je: “Ga aan je eigen relatie werken.” Want negen van de tien keer zit daar dan het echte probleem. Mensen focussen op jouw gebrek aan een partner, omdat ze liever op andermans problemen focussen dan op die van henzelf. Dus houd ze rustig een spiegel voor.

Als je het iets subtieler wilt doen, vraag dan: “Hoe is het met de liefde in je huwelijk?” De vraag naar een partner is namelijk een heel intieme vraag. Je mag mensen best laten voelen dat dit een vraag is die bij jou veel oproept en niet zo makkelijk te beantwoorden is.


Bidden

Bij de mensen die echt van je houden en met je mee willen denken, ligt het anders. Nodig hen deze Kerst eens uit om je het komende jaar op dit vlak te helpen. Misschien heb je wat feedback nodig op je relatievaardigheden. Of heb je hulp nodig om nieuwe mensen te ontmoeten. Misschien heb je gewoon wat moed nodig om er voor de zoveelste keer voor te gaan. Hoe het ook zij, nodig ze uit. Geef specifiek en gericht aan wat ze voor jou kunnen doen om je te helpen volgend jaar Kerst samen met iemand te zijn. Maak het gerust concreet. En laat ze sowieso voor je bidden. Want meestal komt de ‘zeurderige’ vraag voort uit echte belangstelling en meeleven, maar komt het er gewoon een beetje onhandig uit. Zie het als een variant op ‘ik hou van je en ik gun je iemand om je leven mee te delen’. Klinkt goed, toch?


 

Aukelien Van Abbema is a singles and couples counsellor, public speaker, and successful author, including the title Dare to Date.

Helping people with Christian dating, relationships, singleness in church, dating in church, loneliness, connectedness, christian connection, healthy relationships.

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Facebook Icon
bottom of page