top of page
Zoeken

Mag je met meerdere mensen tegelijk daten?


'Ik ben al een tijdje aan het daten, maar vraag me steeds af: is het oké om met meerdere mannen tegelijk te daten, of moet je er steeds eentje kiezen en kijken of het wat wordt of niet?'


Toen ik nog single was en midden in mijn ‘datingproject’ zat, had ik ’s ochtends een date met een Henk en ’s middags met ene Frenk. En geloof het of niet, maar ’s avonds op een feestje sprak ik nog een Freek en toen was mijn spraakverwarring compleet. Die nacht kon ik niet slapen. Niet eens omdat ik niet wist met wie ik verder wilde daten, maar puur omdat de verhalen van al die mannen een beetje door elkaar gingen lopen in mijn hoofd. Niet handig! 


Goede ervaring

Tot die tijd had ik nooit met meerdere mensen tegelijk gedatet, maar omdat ik zo actief was geweest in de voorafgaande maanden met het leggen van contact, kwam dit ineens op een dag zo uit. Vanaf die dag besloot ik het iets rustiger aan te gaan doen. Maar voor iemand die tot haar 28e zelden gedatet had, was het een goede ervaring. En voor de goede orde: alle drie de heren wisten van mijn houding ten opzichte van daten en wisten van elkaars bestaan. 


Nieuwe mensen ontmoeten

Het antwoord op je vraag ligt helemaal aan wat je visie op daten is en aan wat je normaal gesproken doet op dit gebied. Als je het puur hebt over daten – dus nieuwe mensen ontmoeten – heb je het over ‘gewoon een keer koffiedrinken met iemand’. Dat is de definitie van daten die ik altijd gebruik. Daten is iemand die voor jou nieuw is, een beetje beter leren kennen. Daarnaast ligt het aan wat voor soort single je bent. Ben je iemand die zelden datet, of iemand die juist voortdurend nieuwe dates heeft? 


Stel, je bent iemand die zelden datet, maar je hebt besloten dat dit het jaar is dat je een nieuwe relatie gaat vinden. Dan is het juist goed om een tijdje meerdere contacten te leggen en te zien of daar dates uit voortvloeien. Als je bijvoorbeeld op een datingsite staat en tien mensen een berichtje stuurt, is het vrij normaal dat je maar van een van die mensen iets terug hoort. Met die ene persoon kun je rustig afspreken, want mocht er toch een tweede reageren, dan kun je die ook leren kennen. Het is fijn om wat te kiezen te hebben, toch? 


Streng geweten

Natuurlijk moet je mensen niet zomaar aan het lijntje houden. Of valse verwachtingen wekken door drie mensen los van elkaar te beloven dat ze de enige zijn en dat je ze graag beter leert kennen. Maar als je iemand bent die zelden datet, heb je eerder last van een te streng geweten dan van een te makkelijk geweten. Kortom: uiteindelijk is het mijn ervaring dat het voor jezelf rustiger is om met één persoon tegelijk te daten. Al was het maar om je dates niet door elkaar te halen.

 

Aukelien Van Abbema is a singles and couples counsellor, public speaker, and successful author, including the title Dare to Date.

Helping people with Christian dating, relationships, singleness in church, dating in church, loneliness, connectedness, christian connection, healthy relationships.

Comments


Commenting has been turned off.
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Facebook Icon
bottom of page