top of page
Zoeken

"Kun je wel daten als je jezelf nog niet op orde hebt?"


"Ik zou graag willen daten, maar moet ik niet eerst mezelf helemaal ‘op orde’ hebben voor ik serieus kan gaan daten? Het is toch belangrijk dat ik een ander niet opzadel met mijn issues?"


Deze vraag krijg ik vaker en komt meestal voort vanuit de gezonde veronderstellingen dat een ander je niet voor de rest van je leven gelukkig gaat maken, dat een ander jouw issues niet gaat opruimen en dat een ander je therapeut niet is. Een van de basisprincipes van daten, relaties en het huwelijk is dat je de ander niet verantwoordelijk maakt voor jouw geluk. Jij bent verantwoordelijk voor jouw geluk, punt. Een ander kan dus wel verantwoordelijk zijn voor hoe hij of zij jou behandelt. Maar ook in dat geval ben jij verantwoordelijk voor het stellen van grenzen daarin. En, als die niet gehoord worden, voor het nemen van maatregelen daartegen. Blijf nooit in een relatie waarin je mishandeld wordt, seksueel, emotioneel of fysiek.


Keuzes, gevoelens en gedachten

Dat gezegd hebbend: jouw issues zullen altijd jouw issues blijven. Of je nu getrouwd bent of niet, je bent en blijft zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt, de gevoelens die je voelt en de gedachten die je hebt. Een ander kan en zal nooit verantwoordelijkheid nemen voor die dingen. Als je daarop hoopt en daarom wilt trouwen, kun je inderdaad beter eerst met je issues leren omgaan voor je serieus gaat daten.

Flink uit balans

Als er veel zaken zijn uit je jeugd of uit eerdere relaties waar je nog last van hebt, kan het helpen die door te spreken met een therapeut. Iets als een hechtingsissue – als je bijvoorbeeld een heel kritische, egocentrische vader hebt gehad, of een heel overbezorgde, angstige moeder – kan zijn sporen nalaten in het volwassen leven dat je nu leidt. Dus daarmee leren omgaan, is een goed idee.


Maar het is een illusie om te denken dat je helemaal ‘klaar’ kunt zijn voor een relatie. Zelfs als je denkt dat je je leven op orde hebt, kan een week nadat je met iemand in zee bent gegaan, je vader overlijden. Of je raakt je baan kwijt. Ook de relatie zelf kan je flink uit balans halen. De kunst is daar bewust mee om te gaan. Als je dat eerder in je leven al geleerd hebt, is dat makkelijker wanneer die relatie zich aandient. Als je al weet hoe je over lastige zaken moet praten met iemand die dichtbij staat, is dat in een nieuwe relatie makkelijker.


Strategieën

Kortom: het is belangrijk dat je weet hoe je problemen moet oplossen voordat je begint met daten, of wanneer je aan het daten bent. Niet omdat je ze opgelost moet hebben, maar omdat je strategieën moet kennen om ze op te kunnen lossen, samen met een ander. Volwassen-zijn vraagt van ons dat we weten hoe we moeilijke zaken kunnen uitspreken tegenover degenen die ons dierbaar zijn. Dat heet relatievaardigheden. En die kun je het beste oefenen in... relaties.

 

Aukelien Van Abbema is a singles and couples counsellor, public speaker, and successful author, including the title Dare to Date.

Helping people with Christian dating, relationships, singleness in church, dating in church, loneliness, connectedness, christian connection, healthy relationships.

Commenti


I commenti sono stati disattivati.
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Facebook Icon
bottom of page