top of page
Zoeken

Is het slim om te daten via videobellen?


Door de coronacrisis raakt het daten een beetje in het slop. Nu kreeg ik onlangs de uitnodiging van iemand om via videobellen te daten. Maar is dat slim? Is het niet beter te wachten tot we elkaar weer in het echt kunnen ontmoeten?


Het schijnt dat datingapps en -websites nu meer aanmeldingen dan ooit hebben. De vraag is inderdaad: kun je nu nog wel daten? Een gekke situatie. Restaurants en koffietentjes zijn dicht, dus het is een stuk lastiger om ergens af te spreken. En in een stil en rustig bos afspreken waar je nog wel mag wandelen, is nou juist – zeker voor een eerste date – beslist niet verstandig.


Contact maken is van essentieel belang

Maar als je als single alleen woont, ben je nu wel erg veroordeeld tot alleen zijn. Dat gaat ook gauw vervelen. Dus contact maken is zeker van essentieel belang. Ik las ergens: de term ‘sociale afstand’ is verkeerd gekozen. Het gaat om fysiek afstand houden. Sociaal is het juist belangrijker dan ooit om dicht bij elkaar te zijn. Maar hoe pak je dat aan?


Alternatief voor echt contact

Vanwege de coronacrisis zit iedereen in mijn werkomgeving te videobellen. Is dit een alternatief voor ‘echt’ contact? En hoe toepasbaar is dat in daten? Juist nu zou ik gaan voor videobellen, in plaats van eindeloos datingprofielen afzoeken of naar profielfoto’s blijven staren. Mailen kan, maar geeft je veel minder informatie dan bellen. En bellen geeft je minder informatie dan videobellen. Bellen met je moeder is iets anders dan bellen met een vreemde. Dan kan juist video je de extra informatie geven die je nodig hebt.


Aanraken, ruiken of voelen

Een videobeldate is ook veilig. Zodra je het niet meer prettig vindt, kun je ophangen of je scherm dichtklappen. Je hoeft niets te zien wat je niet wilt zien en niets te zeggen wat je niet wilt zeggen. Je kunt iemand weliswaar niet aanraken, ruiken of voelen, maar juist in daten kan dat voordelen hebben. Vooruit, het ruiken is een nadeel. Uit onderzoek blijkt namelijk dat we de geschiktheid van een potentiële partner deels met onze neus bepalen. Dat heeft te maken met een bepaalde genetische geschiktheid. Iemand die genetisch gezien meer van ons verschilt, en met wie we dus strikt genomen kans maken gezondere kinderen te krijgen, vinden we vaak lekkerder ruiken! Dus stel je definitieve beslissing over iemands geschiktheid uit tot je diegene ook echt hebt ontmoet.


Kopje koffie erbij

Tot slot: elkaar te veel aanraken kan ook juist verwarrend werken. Soms verwarren we lust namelijk makkelijk met liefde, en elkaar aanraken kan lust opwekken voor er liefde in het spel is. In Hooglied 2:7 worden we daar al voor gewaarschuwd: ‘Wek de liefde niet op, en prikkel haar niet, voor het haar behaagt!’ Leer elkaar eerst in een gesprek kennen. Dat kan prima via videobellen. Kopje koffie erbij en net doen of je samen in een cafeetje of op een terrasje zit. Dan wordt straks de reallife-ontmoeting nog leuker!


 

Aukelien Van Abbema is a singles and couples counsellor, public speaker, and successful author, including the title Dare to Date.


Helping people with Christian dating, relationships, singleness in church, dating in church, loneliness, connectedness, christian connection, healthy relationships.

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Facebook Icon
bottom of page