top of page
Zoeken

Is het ‘erg’ als je je geliefde via internet leert kennen?


"Het valt mij de laatste tijd op dat mensen op de vraag ‘Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?’ heel vaak antwoorden: ‘Online.’ Is het een probleem als mensen elkaar steeds vaker via internet leren kennen, en elkaar dus niet gewoon in het echte leven tegen het lijf lopen?


Laatst las ik in The Guardian een artikel over de opkomst van online daten. Sinds 1940 doet Stanford University onderzoek naar relaties en de totstandkoming ervan, en de grafiek in het artikel liep van 1940 tot nu. Op de vraag ‘Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?’ antwoordde ruim 35 procent van de stellen: ‘Online.’


Openbare plek

Vanaf 1995, het jaar waarin online daten voor het eerst mogelijk wordt, is er een sterke toename te zien in het aantal stellen dat elkaar zo heeft ontmoet. Deze categorie wordt op de voet gevolgd door stellen die elkaar in een bar of restaurant hebben ontmoet (25 procent). Al heb ik het idee dat die stiekem in dezelfde categorie vallen. Want wanneer zie je elkaar voor het eerst in een bar of restaurant? Als je elkaar online hebt leren kennen. Regel nummer één in online daten is namelijk: spreek voor het eerst af op een openbare plek, zoals een restaurant. Zodat je veilig bent en om hulp kunt roepen mocht je met iemand aan tafel zitten die niet te vertrouwen is.


Enorm netwerk

De categorieën die steeds minder genoemd worden, zijn: door wederzijdse vrienden (20 procent), op het werk, via familie, op school, in de kerk of als buren (allemaal minder dan 10 procent). Vaak genoeg blijkt dat als mensen online gaan daten, ze uiteindelijk aan tafel belanden met iemand die vlakbij woont (“hij woonde twee minuten lopen bij mij vandaan!”). Of dat ze gezamenlijke kennissen hebben. Vooral christenen hebben een enorm netwerk, is mijn ervaring.

Oneindige creativiteit

Een van de stokpaardjes in mijn datingcursus is dat God volgens mij een God is van oneindige creativiteit. En dat Hij er eindeloos veel plezier in heeft om mensen op verschillende manieren bij elkaar te brengen. Zoals een glitterbal uit eindeloos veel spiegeltjes bestaat die allemaal het licht net een beetje anders weerkaatsen, zo divers zijn de verhalen van hoe mensen elkaar hebben ontmoet. Ze weerkaatsen allemaal net weer iets anders van Gods creativiteit. Het zijn unieke, prachtige verhalen. Daarom is het ook altijd zo’n leuke vraag om te stellen aan mensen die je tegenkomt.


Niets mis met online daten

Terug naar de oorspronkelijke vraag. Is het een probleem als mensen elkaar steeds meer via internet ontmoeten? Ik moedig singles altijd aan om online rond te kijken, maar ook om in het ‘echte leven’ hun ogen open te houden en hun kansen te vergroten. Door meer beschikbaar te zijn en zich opener op te stellen. En door plaatsen op te zoeken waar ze nieuwe singles kunnen ontmoeten.  Er is niets mis met online daten; het gaat om het verhaal dat zich na die eerste ontmoeting ontwikkelt – niet om hoe die eerste ontmoeting tot stand is gekomen. Maar het verhaal dat daarna komt, loopt soms makkelijker, natuurlijker, beter, als je elkaar in het echte leven tegen het lijf loopt! Ik zou zeggen: doe het één, maar laat het ander vooral niet na.

 

Aukelien Van Abbema is a singles and couples counsellor, public speaker, and successful author, including the title Dare to Date.

Helping people with Christian dating, relationships, singleness in church, dating in church, loneliness, connectedness, christian connection, healthy relationships.

Comments


Commenting has been turned off.
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Facebook Icon
bottom of page