top of page
Zoeken

‘Ik wil meer aandacht voor singles in de kerk’


“Ik ben 36 en single, en ik zou het fijn vinden als er in de kerk wat meer aandacht komt voor alleenstaanden. Zodat ik me wat meer aangesproken voel en dat kerkgenoten mij, en andere singles, als volwaardig beschouwen. Is dit een realistische vraag? En zo ja, hoe kaart ik die aan?”


Het is een herkenbare vraag! Veel singles hebben het gevoel dat het in de kerk vooral gaat over huwelijk en gezin. Niet gek als je bedenkt dat in veel gemeenten gezinnen een groot deel van het ledenbestand uitmaken.

Toch groeit het aantal singles, ook in de kerk. Denk aan mensen die weduwe of weduwnaar worden, en mensen die uit elkaar gaan. Maar er zijn ook mannen en vrouwen die nooit getrouwd zijn geweest.


Geen vervanging

Onlangs had ik na afloop van een van mijn workshops een interessant gesprek. “Ik hoor hier veel mensen zeggen dat kerken meer naar singles moeten omzien,” zei een bedachtzame dame van middelbare leeftijd. De dame wilde niet zeggen dat de kerk niet méér kan doen voor singles. “Maar,” zei ze, “wat ik mis in die verhalen, is het besef dat de kerk geen vervanging kan zijn van een huwelijk.”


Hoe wil je gezien worden?

Ik herkende haar punt. Ik juich het toe dat singles zich steeds meer laten horen in kerken. Ik denk dat dit nodig is om gehoord te worden. En ik denk dat het realistisch is te verwachten dat je dit meerdere keren moet doen, en op meerdere manieren, voordat je echt verandering gaat zien. Het is niet genoeg om te roepen: ‘Ik wil meer gezien worden.’ Het is belangrijk om aan te geven hoe je gezien wilt worden. Laat merken wat je mist, wat je nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld dat je voorganger concreet bidt voor een partner voor jou? Of voor vrede met je single-zijn? Of dankt voor hoe gelukkig jij bent met je single-zijn?


Wat wil je?

Ook is het belangrijk aan te geven wat je als single nodig hebt. Wil je gespreksgroepen over het onderwerp? Mis je specifiek onderwijs over hoe je relaties aangaat? Geef het aan! Verder is het goed om te kijken naar wat je zelf kunt bijdragen. Niet alleen wat je mist is belangrijk, ook wat jij te brengen hebt met jouw achtergrond en talenten. De beste single-initiatieven die ik in kerken gezien heb, zijn door singles zelf gestart.


Volwaardig single

Maar ik herken ook dat de dagelijkse realiteit weerbarstig is. En dat de kerk uiteindelijk geen oplossing moet zijn voor je single-zijn. Als je worstelt met single- zijn (en trouwens ook als je worstelt met je huwelijk als je getrouwd bent), moet je uiteindelijk met je eenzaamheid en je behoefte aan intimiteit vooral bij God zijn. Hoe moeilijk dat ook is. De kerk is namelijk niet alles, God is dat wel (Johannes 14:6). Dus ja, de vraag om meer als volwaardig beschouwd te worden als single in de kerk, is absoluut realistisch. Het antwoord begint ermee door jezelf als volwaardig te zien – door Gods ogen.

 

Aukelien Van Abbema is a singles and couples counsellor, public speaker, and successful author, including the title Dare to Date.

Helping people with Christian dating, relationships, singleness in church, dating in church, loneliness, connectedness, christian connection, healthy relationships.

Comments


Commenting has been turned off.
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Facebook Icon
bottom of page