top of page
Zoeken

Hoe vergroot ik mijn date-netwerk?


"Ik zou graag meer willen daten, maar weet niet goed hoe en waar ik moet beginnen. Ik heb mijn werk, kerk en vriendschappen, maar hoe kan ik dat netwerk uitbreiden met nieuwe mensen?"


Als je meer wilt daten, is meer mensen ontmoeten de beste start. Toen ik nog single was, wilde ik een keer drie maanden lang ten minste vijf nieuwe mensen per week ontmoeten. Ik gaf mezelf twee dagen per week ‘vrij’. Het was een klus, vooral in het begin, maar het leverde me ontzettend leuke ervaringen op. En veel meer vrijmoedigheid in het aanspreken van mensen. Mijn grote ontdekking was dat de meeste mensen het helemaal niet erg vinden om terug te praten, maar dat ze gewoon niet weten hoe ze een gesprek moeten beginnen. 


Onhandige poging

Laatst vertelde een single die ik coach me over haar pogingen. In het begin was ze een beetje onhandig. Zo liep ze met een jongen mee het station uit richting haar werk, maar de jongen ging steeds een beetje sneller lopen en reageerde op geen enkele vraag. In plaats van af te haken, liep ze steeds harder mee en stelde elke keer een nieuwe vraag... “Ik had natuurlijk op moeten houden, maar ik dacht: jij lijkt me leuk, dus met jou wil ik contact.” Waarschijnlijk heeft ze de jongen de stuipen op het lijf gejaagd. Of hij was gewoon niet zo’n ochtendmens. Maar ze zette door en werd er steeds handiger in. Zo had ze een leuk gesprek met een buurman die twee huizen verder woonde, een kerkgenoot die ze tegenkwam in de supermarkt maar nooit eerder gesproken had, en iemand die ze ontmoette bij haar nieuwe hardloopclubje. Dat laatste leidde tot een date, en daarna tot nog één en tot nog één... 


Daten als sociaal experiment

Zie daten als een sociaal experiment. Zeker als het niet in één keer lukt om iemand te vinden en je er werk van moet maken, kun je er ook maar beter echt werk van maken. Probeer het als een uitdaging te zien om steeds iemand anders te leren kennen. Verander je routines, je gewoontes, je activiteiten. Ga eens ergens anders zitten in de kerk, in de trein of op je werk. Haak niet meteen af als je iemand leert kennen die een relatie heeft. Niet alle ontmoetingen hoeven op een date uit te draaien. 

Een handige vuistregel voor eigenlijk alles in het leven is de 80/20-regel. Tachtig procent doen wat je altijd doet en lekker in je comfortzone blijven – niets mis mee, zo functioneren mensen. En twintig procent eropuit gaan, nieuwe dingen doen, nieuwe mensen ontmoeten. Zo ontwikkelen mensen zich. 


Samen met andere single vrienden

Laat bijvoorbeeld je telefoon eens thuis. Ja, ieder ander om je heen zit dan nog wel op zijn of haar telefoon te staren, maar kijk eens of het je lukt om alsnog oogcontact met iemand te maken. Begin aan een nieuwe hobby of sport in groepsverband. Meld je aan voor vrijwilligerswerk in je kerk of woonplaats. En ga dit experiment niet alleen aan. Start een WhatsAppgroepje met andere single vrienden en maak er een wedstrijdje van wie het eerst een nieuw iemand heeft leren kennen die dag. Levert je geheid goede verhalen op! 


Gemaakt voor verbinding

Ik hoop dat contact maken niet een kunst is die we met z’n allen verleren, dankzij onze telefoons en ons drukke bestaan. Ik hoop dat ook mijn kinderen over twintig jaar nog in staat zijn een gesprek met een vreemde aan te knopen, zonder dat dit eng of ingewikkeld is. Mensen zijn gemaakt om zich aan elkaar te verbinden! 


 

Aukelien Van Abbema is a singles and couples counsellor, public speaker, and successful author, including the title Dare to Date.

Helping people with Christian dating, relationships, singleness in church, dating in church, loneliness, connectedness, christian connection, healthy relationships.

Comments


Commenting has been turned off.
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Facebook Icon
bottom of page