top of page
Zoeken

5 tips om aardig te blijven, ondanks je date-zenuwen


Als ik een date heb, ben ik vaak zo gespannen, dat ik soms ‘vergeet’ om aardig te zijn. Laatst vroeg ik me daarom af: hoe kan ik ondanks mijn zenuwen toch hartelijk zijn, zodat ik aardig gevonden word?


Je bent zo aardig, dacht ik, toen ik mijn man voor het eerst ontmoette. Ik twijfelde of ik met hem wilde daten, maar ik wist ook niet goed waarom ik niet verder met hem zou gaan. Dus spraken we weer af, en toen nog eens. Een van de meest makkelijke strategieën bij daten, is zorgen dat je aardig gevonden wordt. Het maakt je gesprekspartner meer ontspannen en de ontmoeting gezelliger. En dat zorgt ervoor dat je meer pret hebt tijdens een gesprek en dat je meer van de ander te zien krijgt. Dat geldt voor daten, maar ook meer in het algemeen als het gaat om het maken van vrienden. 


Meen wat je tegen je date zegt

Maar hoe word je nou aardig gevonden? Daar heeft de wetenschap wat over te zeggen. Ik las laatst een onderzoek over de vijf elementen van aardig gevonden worden. Begin met iets aardigs zeggen! Klinkt simpel, maar uit onderzoek blijkt dat bijvoorbeeld obers op die manier meer fooi krijgen dan wanneer ze niet beginnen met een vrolijk ‘Goedenavond, en wat ziet u er prachtig uit vandaag’. Wees duidelijk in je aardigheid. Mensen zijn zo bang voor afwijzing, dat ze vaak helemaal niet zo duidelijk zijn in hun pogingen contact te maken. 

Zorg dan uiteraard – tip nummer twee – dat wat je zegt oprecht is. Mensen voelen het aan als een compliment ongemeend is. Meen wat je zegt en zeg wat je meent. 


Huwelijksmateriaal

Het derde punt uit het onderzoek was: we vinden mensen aardig die ons aardig vinden. Oftewel, ik vind jou sneller leuk als jij mij leuk vindt. Bij daten gaat dit vaak mis. Mensen zijn zo gespannen, dat ze vergeten aardig te doen. Ze denken dat ze heel kritisch moeten kijken naar hun gesprekspartner om meteen bij de eerste date te testen of dit huwelijksmateriaal is. Totaal niet aardig. Alsof je vrienden maakt met een afvinklijstje naast iemands hoofd. Ga er in het begin voor het gemak van uit dat je goed vlees in de kuip hebt, tenzij het tegendeel bewezen is. 


Zoek overeenkomsten met je date

Tip vier: maak gebruik van het feit dat overeenkomsten ons binden. Niet voor niets vragen we vaak: “O, kom je daarvandaan? Ken je dan die en die?” Dikke kans dat je die en die inderdaad kent. Roep dan niet met een zucht en een steun: “O, wat is het toch een kleine wereld!” maar zeg gewoon blij: “Inderdaad zeg, die ken ik. Wat leuk dat je die ook kent. Ik vind altijd dat zij zo mooi kan zingen” (of iets anders aardigs).  En dan kom je meteen bij de laatste, bewezen methode om snel veel verbinding te krijgen: vergroot overeenkomsten uit. Dat is een leuke sport. Als ik mijn zoon naar school breng en op het schoolplein om me heen kijk, zie ik veel ouders die anders zijn dan ik. Maar laatst kwam ik een vader te- gen die bij de bank werkt waar ik bankier. Bingo! Ik buitte die gelegenheid uit en had er meteen een schoolpleinconnectie bij. Van een wereld waarin we ons meer verbonden voelen met elkaar, worden we allemaal blijere mensen. 


 

Aukelien Van Abbema is a singles and couples counsellor, public speaker, and successful author, including the title Dare to Date.

Helping people with Christian dating, relationships, singleness in church, dating in church, loneliness, connectedness, christian connection, healthy relationships.

Comments


Commenting has been turned off.
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Facebook Icon
bottom of page